VIRTUAALIHEVONEN
VIR MVA Ch, KTK-II
Serenin Illuusia
KisakalenteriSivuilla esitetyt tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!


 »Virallinen nimi: Serenin Illuusia  »Väri:  Punaruunikko
 »Lempinimi:  Assi »Merkit:  Tähden aihe
 »Rotu:  Suomenhevonen »Omistaja:  Leandra
 »Sukupuoli:  Tamma  »Asuintalli:  Metsäkartano
 »Syntynyt:  10.8.2009  »Kasvattaja :  nica /Mêl Seren
 »Ikääntyminen:  Ikä 30 irl päivää = 1 virt. vuosi  »Painotus:  Kouluratsastus
 »Säkäkorkeus:  162cm  »Koulutus:  Vaativa B

» Palkinnot

VIR MVA Ch (myönnetty 04/10)

Suomenhevoskantakirja:
19 + 18 + 17 + 16 = 70p KTK-II
- hyvä tammaleima
- todella hyvä kaula ja liitoskohdat, pitkähkö ja syvä runko, kuivat jalat
- "Hyvät tyypit, pitkä runko. Ej melko siroluiset."
- "Raskas, hieman työhevostyyppinen. Aavistuksen takakorkea, takaosaan kaipaisin voimaa enemmän."
- hyvät tyypit
- vankkarunkoinen, sopusuhtainen
- hyväasentoiset vahvaluiset jalat

» Luonne

Assi oli Metsäkartanoon tullessaan säikynpuoleinen ja hermostunut, eikä se pariin ensimmäiseen viikkoon uskaltanut juuri tehdä tuttavuutta muiden hevosten kanssa, vaan se nyhjötti tarhansa nurkassa potien ilmeisesti kovaa koti-ikävää. Vähitellen se kuitenkin reipastui ja alkoi jopa itse hakea kontaktia muihin hevosiin kuin tallin ihmisiinkin. Nyt Assista onkin kasvanut melko reipas ja iloinen tammanalku, vaikka vieläkin se on ajoittain hieman säikky.

Assi viihtyy karsinassaan hyvin, se ei turhia murehdi kun pääsee omaan "turvapaikkaansa". Ainoastaan jos se jää talliin aivan yksin saattaa se vähän hermostua ja alkaa huudella muiden perään. Muuten Assi on hyvin rauhallinen tallissa, mitä nyt joskus vaihtaa kuulumiset muiden hevosten kanssa. Yleensä Assi seisoo nätisti karsinassaan ja tekee tilaa kun ovi avautuu ja ihminen menee sisään.

Hoitaessa Assi on suurimmaksi osaksi aivan rauhallinen ja seisoo kiltisti paikallaan ilman turhia jekkuiluja. Assia ei yleensä tarvitse sitoa kiinni hoitaessa, sillä ei ole mitään intohimoja kiusata hoitajaansa tai yrittää karkuun. Jos Assia haluaa jostain syystä välttämättä hoitaa käytävällä, kannattaa varautua pieneen rauhattomuuteen, Assi kun ei jostain syystä viihdy puunattavana "kaikkien näkösällä". Assi nauttii perusteellisesta harjauksesta ja yleensä protestoi pitämällä ääntä, jota ei voi kuvailla muuksi kuin kurnutukseksi, jos hoitaja vain sipaisee nopeasti pölyt pois. Jalkojen harjausta tamma vähän aristaa ja helposti liikutteleekin jalkojaan niitä harjatessa, mutta ei sen kummemmin temppuile, vaan antaa lopulta harjata myös ne. Monille hevosille pää on arka paikka, mutta Assin päätä saisi todennäköisesti rapsuttaa haravalla, eikä tamma reagoisi mitenkään. Kaviot tamma nostaa pienen maanittelun jälkeen ripeästi ja myös pitää ne ylhäällä. Kaviokoukun kanssa kannattaa kuitenkin olla hellävarainen, liian kovasta käsittelystä Assi voi vähän hermostua. Vesipesusta Assi ei piittaisi ollenkaan. Suihkuavan veden ääni vähän pelottaa sitä, ja tamma tulee ehdottomasti sitoa kunnolla kiinni ennen pesua.

Assi on ratsuna äärimmäisen reipas, joinain päivinä jopa kuumahko. Se ei yleensä sorru itsepäiseen temppuiluun, mutta vaati ratsastajalta paljon, jotta saa parhaimmat liikkeet esiin. Herkkä Assi ei missään nimessä ole, mutta turhan kovat otteet voivat saada sen kiihtymään vielä vähän lisää. Verryttelyssä kannattaa antaa Assin purkaa energiaansa kunnolla (mutta hallitusti!) parin kierroksen ajan, sen jälkeen se on aina huomattavasti rennompi ja rauhallisempi. Verryttelyssä kannattaa keskittyä myös tamman taivutteluun, muutamallakin voltilla Assista tulee paljon rennompi ja lopulta se taipuu oikein nätisti. Kaikesta reippaudestaan huolimatta Assia ei ole vaikea hallita, se kuuntelee kohtalaisen hyvin apuja, eikä protestoi vaan tottelee. Assin ravi ja käynti menee helposti paikallaan steppailuksi, mutta kunnon ratsastaja saa sen kulkemaan rennosti ja eteenpäin. Assin laukka on ravista ja käynnistä poiketen rentoa ja eteenpäin menevää, siinä on helppo istua. Assi on siitä mukava ratsastaa, että se on aina innostunut tehtävistä. Se ei kesken ratsastuksen päätä, ettei sitä huvita enää, vaan jatkaa niin kauan, kunnes ratsastajakin on sitä mieltä, että tämä riitti tänään. Assi ei myöskään hermostu ratsastaessaan, mutta se säikähtelee suhteellisen helposti. Pienet säikähtämiset johtuvat usein ilmaan lähtevästä linnusta tai pellolla töitä tekevästä traktorista, eivätkä ne usein aiheuta mitään isoja tempauksia, korkeintaan pientä hypähtelyä ja temmon nopeentumista. Assin tunteva ratsastaja osaa kyllä hallita tammaa myös sen säikähtäessä, eli mitään rajuja ympäri kenttää meneviä pukkilaukkakaahotuksia ei ole tähän päivään mennessä vielä nähty. Assin koulutustaso ja keskittyminen ovat niin korkealla, että hyvän ratsastajan kanssa Assista kuoriutuu aivan loistava koulusuokki, joka varmasti pärjää kisakentillä (kunhan yhtään traktoria ei tule siihen viereen päristelemään).

Tarhassa Assi viihtyy mielellään yksin, mutta jos sille sattuu samaan aikaan tarhakaveri (kuten lähes aina käy), ei se jää välttämättä yksin nurkkaan murjottamaan. Assi tyytyy usein vain vähän verryttelemään tarhassa ollessaan, säikähtäessään (ja usein lumisateella) se saattaa innostua pieneen pukkilaukkakierrokseen. Tarhaan mennessä Assi on hyvin virkeä ja välillä hieman hankalakin talutettava, mutta tarhasta taas talliin päin se kulkee rentona vieressä. Muutenkin taluttaessa kannattaa olla valppaana, vaikka Assi kulkeekin mukavasti vierellä, voi se säikkynä keksiä jotain pelottavaa ja pompahdella muutaman sivuaskeleen silloin tällöin.

Vieraita ihmisiä Assi hieman arastelee. Tuttuun kengittäjään ja eläinlääkäriin se on jo tottunut, mutta auta armias jos jompi kumpi on estynyt pääsemään paikalle ja korvaajana onkin joku aivan outo tyyppi. Varsinkin kun Assi ei juuri kummankaan henkilön suorittamista toimenpiteistä juuri välitä, on vieras ihminen sille aivan täysi kammotus ja Assi on sen takia äärimmäisen rauhaton ja jopa hankala. Onneksi tallilla on opittu, että toimenpiteitä kannattaa siirtää, jos mahdollista, kunnes tutut ja turvalliset henkilöt pääsevät tulemaan. Vieraiden ihmisten vieraillessa tallilla ja tallin ympäristössä Assi usein havahtuu horroksestaan ja alkaa kyttäämään uusien touhuja. Onneksi se pienen tutkimisen jälkeen menettää kiinnostuksensa, mutta on selkeästi hieman varuillaan. Kisatapahtumissa Assi on erityisen säpsäkkä ja sen rauhoittamiseen tarvitaankin useampi kävelylenkki ja jutustelutuokio tutun ihmisen kanssa.

» Sukutaulu

   I Tuiskun Talviyö
   VIR MVA Ch, KTK-III
   II Tuulen Tuiverrus    III Tuulen Armahdus
   IIE Laulun Likka
   IE Hepsankeikka    IEI Joukahainen
   IEE Kimara
   E Lakean Helmi
   KTK-III, YLA3
   EI Finlandees VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2    EII Valkouri
   EIE Hiistitär
   EE Lakean Nelli-Noora VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2    EEI Vihu
   EEE Tottiina

» Sukuselvitys

Tulossa!

» Jälkeläiset

s. 13.10.2010 t. Metsäkartanon Saima (i. Raadelman Suikku)
s. 21.02.2011 t. Metsäkartanon Iinea (i. Haavelaakson Metka)
Kaikki tämän sivun materiaali on © Leandra, ellei toisin mainita. Kaiken materiaalin kopiointi on Suomen tekijänoikeuslain nojalla kielletty!