VIRTUAALIHEVONEN
In our loving memoriam:

VIR MVA Ch, KTK-II
Haltiamieli
Kisakalenteri


s. 7.7.2012 - k. 10.3.2012 21-vuotiaana


Sivuilla esitetyt tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvaaja ei halua nimeään julki.


 »Virallinen nimi: Haltiamieli  »Väri:  Punarautias
 »Lempinimi:  Halti »Merkit:  Läsi, sukat
 »Rotu:  Suomenhevonen »Omistaja:  Leandra/Metsäkartano
 »Sukupuoli:  Ori  »Kotitalli:  Metsäkartano
 »Syntynyt:  7.7.2009  »Kasvattaja :  Kikka Karjalainen, Suomi (evm)
 »Ikääntyminen:  Ikä 30 irl päivää = 1 virt. vuosi  »Painotus:  Kouluratsastus
 »Säkäkorkeus:  158cm  »Koulutus:  Vaativa B, 80cm

» Palkinnot

VIR MVA Ch (myönnetty 4/10)

Suomenhevoskantakirja:
21 + 20 + 19 + 16 = 76p = KTK-II
- erittäin hyvä ratsutyyppi, voisi olla orimaisempi
- hieman pysty kaula
- erittäin sopusuhtainen
- hyväasentoiset jalat
- tiivis runkoinen
- hieman takakorkea, pitkä selkä
- heikot etusääret
- orileima saisi olla vahvempi
- erittäin hyvät leimat
- sopusuhtainen pitkä runko
- pitkä kaula, piirteetön säkä
- supistuneet etusääret

» Luonne

Halti on kuin kuka tahansa suomalainen mies, se ei juuri puhu eikä pussaa. Ori on hiljainen ja vaatimaton ja monilta voisi jäädä Halti kokonaan huomaamattakin, jos se ei olisi niin kaunis ori. Moni on tarhailevaa Haltia luullut jopa pystyynkuolleeksi ruunaksi. Suuren vaivannäön jälkeen Haltista on kuitenkin kuoriutunut tuttujen läheisyydessä varsin mukava oripoika, joka ei kuitenkaan pyri millään lailla valokeilaan vaan on tyytyväinen elämäänsä esiripun takana.

Karsinan oven avautuessa Haltilla on tapana hiukan peruuttaa, ja kääntää korvansa luimuun muutamaksi sekunniksi. Se ei mielellään ota vieraita karsinaansa, mutta ei tee mitään vaikka pieni komppania sinne eksyisikin. Tutun ihmisen tullessa karsinaan Halti voi jopa hörähtää tunnistamisen merkiksi ja antaa rapsuttaa itseään. Muutenkin tuttujen tallilaisten seurassa Halti on rentoutunut, mutta vähänkin vieraammassa ympäristössä ori on selkeästi varuillaan. Muihin Metsäkartanon hevosiin se on tottunut, mutta niiden seurassa se on sivuun vetäytyvä ja tyytyy yleensä vain katsomaan mitä muut tekevät kuin osallistumaan muiden puuhiin.

Haltin hoitaminen ei ole aivan niin helppoa, kuin voisi olettaa. On totta, että ori seisoo kiltisti paikallaan karsinassaan hoidon ajan vapaanakin, mutta se on aina vähän jännittynyt. Vaikka rutiini onkin tuttu, tuntuu kuin Halti olettaisi hoitajan yhtäkkiä kaivavan harjapakista kirveen. Orin kohdalla kannattaakin noudattaa rutiineeja mahdollisimman tarkasti, jotta se pystyisi rentoutumaan hoidon aikana. Perusteellisen harjauksen yhteydessä onneksi ori yleensä vähitellen rentoutuu, kunhan ei vain liian kovan harjan kanssa ala harjaamaan. Lisäksi pään harjauksessa on oltava erityisen varovainen ja käytettävä mahdollisimman pehmeää harjaa sillä Halti on päästään hyvin herkkä.

Haltilla ratsastaessa on syytä tuntea ori hyvin, muuten siitä ei tule mitään. Halti ei ole vaikea hevonen ratsastaa, se on vain oman tyyppisensä, eli varsin jähmeä. Orilla on paljon potentiaalia ja oikean ratsastajan löytyessä se on helppo saada siitä myös irti. Halti on jähmeydestään huolimatta miellyttämishaluinen ja se jaksaa tehdä töitä pitkään, eikä protestoi. Ori menee kuitenkin hämilleen jos avut ovat hiukankin erilaiset kuin aiemmin, joten niissä ratsastaja saa olla äärimmäisen tarkkana. Otteiden kovuudella sen sijaan ei ole väliä, turhaan ei repiä tietenkään saa, mutta Halti ei tutun ratsastajan kanssa reagoi jos käyttää vähän enemmän vaativia apuja, sen sijaan se kulkee yleensä huomattavasti paremmin. Haltilla ei ole varsinaisia menohaluja, joten jos haluaa säilyttää hyvän temmon on sitä ratsastajan avuilla ylläpidettävä. Halti taipuu mukavasti kunnon lämmittelyjen jälkeen ja koulukuviot ovat sille muutenkin tuttuja.

Kisapaikoilla Halti on varautunut ja viettää aikansa mieluiten tuttujen hevosten läheisyydessä, mutta yksikseen. Taluttaessa normaalisti perässä laahaava ori on vieraissa paikoissa jopa aavistuksen säpsy, Haltimaisella tavalla kuitenkin. Sen orimaisuus saattaa tulla pieninä pilkahduksina esiin nähdessään vieraita tammoja, mutta vain aivan minimaalisen steppailun muodossa. Mörköjä onneksi Halti ei näe kisaradoillakaan ja sen työmoraali on aivan yhtä kohdallaan niin kotona kuin tuomareidenkin edessä. Kauniin ulkomuotonsa takia Halti yleensä kerää ihasteluja ja varsinkin pienet lapset yleensä pyytävät lupaa orin rapsutukseen, mutta koska vieraat ihmiset saava orin normaalia jännittyneemmäksi, joten omistaja joutuukin aina kieltäytymään kyselyistä. Sen takia Halti mainitaankin usein hevosfoorumien nettikeskusteluissa, kun suivaantunut äiti haukkuu niin omistajan ja orin aivan pataluhiksi kun hänen pirjopetterinsä ei saanutkaan lääppiä nättiä ponia.

» Sukutaulu

   I Talvikylän Teme
   sh, 156 cm, evm
   II Tarmo-Teemu    III Johki
   IIE Aavetaru
   IE Onnin Elisa    IEI D.K. Onnentuoja
   IEE Kimajan Kirsikka
   E Melankoliina
   sh, 154 cm, evm
   EI Kolina    EII Tosi Tonttu
   EIE Pikkulammen Pirpaliina
   EE Marian Valssi    EEI Sipelius
   EEE Marian Muusa

» Sukuselvitys

Tulossa!

» Jälkeläiset

s. 30.12.2009 t. Metsäkartanon Mimosa (e. Mesimarja) - VIR MVA Ch, KTK-III
s. 29.06.2010 t. Metsäkartanon Mairi (e. Maanavilja) - VIR MVA Ch, KTK-II
s. 29.10.2010 o. Metsäkartanon Manaus (e. Maanavilja) - VIR MVA Ch, KTK-II, SV I
s. 21.07.2011 o. Metsäkartanon Sunami (e. Maanavilja)
Kaikki tämän sivun materiaali on © Leandra, ellei toisin mainita. Kaiken materiaalin kopiointi on Suomen tekijänoikeuslain nojalla kielletty!